Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.
Jag förstår!

Friskvårdsbidragets effekter på välmåendet

Friskvårdsbidraget är en statligt finansierad förmån men vad har det egentligen för effekter på välmåendet?

Friskvårdsbidragets effekter på välmåendet.

Friskvårdsbidrag är det som är standard på svenskaföretag idag när man tittar på hur företag arbetar med att säkerställa välmåendet bland medarbetarna. Det faller sig ganska naturligt då det är det som staten finansierar, samtidigt ser vi inga tecken på avkastning som gagnar samhällsnyttan. Sjukskrivningarna för fysisk och psykisk ohälsa ökar.

Forskaren Maria Ekblom, på enheten för fysisk aktivitet och hjärnhälsa på GIH menar att detta beror på att bidraget idag får användas alldeles för brett. Hon menar att Skatteverket bara skulle godkänna aktiviteter som bevisat leder till minskade sjukskrivningar och bättre hälsa. Dessutom är det oftast inte riskgrupperna som nyttjar bidraget och i det flesta fall är det en beteendeförändring som behövs. Forskning visar fina resultat på insatser som utgår från KBT-metodiken där man till och med sett att det skapas ett skydd även efter att insatsen är gjord.

Mer från kunskapsbanken