Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.
Jag förstår!

Skapa rätt förutsättningar för återhämtning på jobbet

Studier från Lunds universitet visar att variation i arbetet, gemenskapen på arbetsplatsen och hanterbarhet i arbetet är de faktorer som mest påverkar möjligheten till återhämtning på jobbet.

I ett arbetsliv fullt av krav, deadlines och högt tempo glömmer vi ofta bort en av de absolut viktigaste faktorerna för att må bra, återhämtning.

Även under arbetstid behöver vi behålla och fylla på energi. Utan återhämtning utarmas våra resurser, vilket riskerar att leda till utmattning. Studier från Lunds universitet visar tre olika kategorier som ansågs vara allra viktigast: variation i arbetet, gemenskapen på arbetsplatsen och hanterbarhet i arbetet.

Vad arbetsgivare kan göra för att möjliggöra återhämtning

• Variationen i arbetet kan exempelvis ökas genom att ändra innehållet eller villkoren för enskilda arbetsuppgifter, justera tidsupplägget eller genom att tillföra helt nya arbetsuppgifter.

• Att göra aktiviteter tillsammans, både på och utanför jobbet gör att gemenskapen ökar. Det kan vara så enkla saker som en återkommande fredagsfika, en gemensam lunchpromenad eller en afterwork.

• Att som arbetsgivare erbjuda en hanterbar arbetssituation kan handla om att ge sina anställda förutsättningarna att kunna variera tempo, uppgifter och plats under dagen. Det är också viktigt att medarbetarna känner att de kan avsluta en arbetsuppgift innan de behöver påbörja nästa samt att de har de resurser som motsvarar de krav som ställs.

För att som arbetsgivare inspirera medarbetarna till återhämtning kan ett sätt vara att sätta upp citat och reflektioner på strategiskt synliga platser samt implementera kom ihåg notiser som påminner om när det är dags för en mikropaus. Mikropauser är viktigt och super bra på det viset att det är något som man som anställd själv kan påverka.

Källa: Återhämtning i arbetet – ett interventionsprojekt för bättre hälsa bland medarbetare i primärvården, Lunds universitet, 2019

Mer från kunskapsbanken